СЛОГА ВМА АКТИВНО УЧЕСТВУЈЕ ЗА ПОТПИСИВАЊЕ КОЛЕКТИВНОГ УГОВОРА

255x160_120392-beta-0vuxsmbommБеоград, 10.03.2018. – Синдикат Слога ВМА подржао је и активно се укључио у акцију колега из Војног синдиката Србије у прикупљању потписа припадника Војске Србије и грађана, петиције којом ће се запосленима у њиховом министарству омогућити да преговарају и потпишу колективни уговор.

Одредбама члана 240. Закона о раду, прописано је да се колективним уговором, у складу са законом и другим прописом, уређују права, обавезе и одговорности из радног односа, поступак измена и допуна колективног уговора, међусобни односи учесника колективног уговора и друга питања од значаја за запосленог и послодавца. Одредбама члана 254. Закона о раду, прописано је да су учесници у закључивању колетивног уговора, дужни да преговарају. Војни синдикат Србије, као једини репрезентативни синдикат у Војсци Србије, до сада је више пута позивао министра одбране и Влади Србије на закључење колективног уговора за запослене у Војсци Србије али на те позиве до данас нико није одговорио.

Припадницима Војске Србије незаконито се оспорава право да одлучују под којим ће условима да раде. Данас српски војник живи на ивици беде са угроженим основним људским и радничким правима и слободама. Данас српски војник нема адекватну здравствену заштиту, радну одећу и обућу, не плаћа му се прековремени рад и додатна оптерећеност на послу, није осигуран на раду, свакодневно трпи мобинг и злостављање, нема исхрану у току рада, не плаћају му се стварни трошкови превоза за долазак на рад, ради у условима ризика по живот и здравље, а ускраћена су му и многа друга права из радног односа као и основне грађанске слободе. Због овако лошег стања наше колеге професионалци, у чију је обуку и школовање држава улагала милионске износе напуштају нас и одлазе у бели свет како би прехранили породице. Само током протекле две године нашу војску је напустило преко 3000 обучених професионалаца.

Само задовољан војник је ефикасан војник, зато синдикат Слога ВМА подржава ову петицију и позива своје чланове да помогну припадницима Војске Србије да добију колективни уговор којим ће заштитити и унапредити своја права на добробит и бољу безбедност свих грађана и отаџбине Србије.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>