ИЗРАДА НАЦРТА ЗАКОНА О ИЗМЕНАМА И ДОПУНАМА ЗАКОНА О ВОЈСЦИ СРБИЈЕ

vojska30102014     Дана 16.10.2017. године у Министарству одбране одржан је радни састанак представника послодавца и синдиката у систему одбране.

На страни послодавца састанку су присуствовали државни секретар Алекасандар Живковић, секретар секретаријата Министарства одбране господин Синиша Лазић и помоћник министра госпођа Радмила Јагодић, представници Министарства одбране и генералштаба Војске Србије.
Поред Војног синдиката Србије и Синдиката ВМА, састанку су присуствовали и представници осталих синдиката који делују у систему одбране, Синдикат Независност Војска Србије, АСНС Синдикат Војске Србије и Синдикат одбране Србије.

Тема радног састанка било је разматрање амандмана на нацрт предлога Закона о изменама и допунама Закона о Војсци Србије, а по амандманима којие су поднели Војни синдикат Србије и Независност.

Вођена је расправа на дебатном принципу, разменом аргумената и иста је била конструктивног карактера.

У првом дану радног састанка, на коме су били размотрени редом сви појединачни чланови важећег Закона о Војсци Србије, стигло се до члана 42. И 44. Закона о Војсци Србије који регулишу статус професионалних војника.

Војни синдикат Србије категорично заступа став да се у члану 9. и члану 44. унесу измене којима и се омогућило да професионални војници имају статус запослених на неодређено време.

Расправа по овом питању наставиће се 17.10.2017.године.

Поред низа позитивних примера било је и негативних. Министарство одбране и даље заступа став, иако противан важећим законима, да Министарство одбране не треба да закључи колективни уговор са репрезентативним синдикатом, те да не треба закључивати ни посебни колективни уговор са Владом Републике Србије.

Представници синдиката који делују у систему одбране ће инсистирати да се у наредном периоду мора отпочети са преговорима о закључењу посебног колективог уговора, из разлога што не постоје законске препреке да се исто реализује.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>