Састанак „Слоге“ са министром одбране и његовим сарадницима

iva_3060Београд, 19.12.2016. – Представници Удружених синдиката Србије „Слога“ разговарали су данас са министром одбране Зораном Ђорђевићем и његовим сарадницима, а тема разговора је била актуелна ситуација у војном здравству која је примарна циљна група синдиката „Слога“ чији су већински чланови запослени у војном здравству и Војномедицинској академији.

Драган Мотић, представник војног синдиката у оквиру синдиката „Слога“ који је подржао недавне протесте Војног синдиката , рекао је да „смо сви помало криви, и синдикати  и министарство, што се протест десио.

Он је упитао да ли је требало да дође до протеста да би се дијалог успоставио са синдикатима, будући да су синдикати наилазили на зид и неразумевање послодавца.

– Није требало да дође до протеста али дошло је, сада морамо даље, рекао је Мотић.

Министар Ђорђевић је током састанка одговорио на питања представника синдиката „Слога“, посебно истичући планове за реорганизацију војног здравства.

– Оснаживање поликлиничког лечења, обједињавање набавки и стварање оквирних уговора, прелазак Медицинског факултета ВМА у Универзитет одбране, као и формирање посебног радног времена лекара за лечење наших припадника, само су неке од планираних промена које имају за циљ бољу и ефикаснију здравствену заштиту припадника Министарства одбране и Војске Србије, истакао је министар Ђорђевић.

На питања синдиката да ли ће бити отпуштања запослених, министар Ђорђевић је нагласио да их неће бити у војном здравству, нити смањивања постојећих капацитета.

Председник Удружених синдиката Србије „Слога“ Жељко Веселиновић  истакао је потребу за дијалогом и рекао да је овакав разговор корисtан ради објективног информисања чланства синдиката.

Веселиновић  је и посебно нагласио да Удружени синдикати Србије „Слога“ и он подржавају  све протесте радника у Србији којима су угрожена права и да ће синдикат  наставити са таквом праксом.

Једна од тема разговора била је и могућност потписивања колективног уговора за припаднике Министарства одбране и Војске Србије, будући  да је за сваки синдикат то питање веома важно.

Министар Ђорђевић је рекао да се он увек  залагао  за побољшање материјалног статуса свих запослених и да подржава сваки предлог који има исти циљ, али да увек треба имати на уму шта запослени добијају а шта губе потписивањем колективног уговора и да у тим преговорима, све стране треба да буду потпуно отворене и транспарентне.

Информативна служба

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>